12.3.11

tutorial : cara letak background bercorak pada shoutmix

hye sume blogger...........
ari ni cikniza nak wat tutorial berkaitan dengan shoutmix..
kalau kite tengok shoutmix yang biase tu macam kosong jek
bosan jek tengok..
kalau ade sape-sape yang suka gunakan warna-warna menarik, okey la
kalau warna kelabu jek..bosan jek tengok kan

okey..cube kowang tengok shoutmix cikniza sebelah ni..hehe
dah berubah kan..de corak kan kat dalam shoutmix tu..

review: shoutmix yang lama

review: shoutmix yang baru

ekceli..mudah je nak ubah..kowang ikot cara ni k

1. Pastikan kowang memang menggunakan SHOUTMIX..kalau tak, leh register kat SINI

2. Kemudian, dashboard > design > add a gadget > HTML

3. Copy and paste kan kod bawah ni


<div id="edited" style="width:250px; height:400px; background:url(http://www.bestiphonewallpapers.com/bulkupload/081109/Cartoon/PinkHelloKitty.jpg) no-repeat left top; padding-top:-5px; padding-left:0px; position:relative" align="center">


<!-- Begin ShoutMix - http://www.shoutmix.com -->

<iframe frameborder="0" title="Jeritanblog" height="400" src="url shoutmix anda" id="r" style="filter:alpha(opacity=50);opacity:0.55;-moz-opacity:0.55; display:block; " scrolling="auto" width="250">

<a href="url shoutmix anda">View shoutbox</a>

</iframe>></div>

<!-- End ShoutMix -->


4.Save


INFO:
  • Ukuran yang berwarna MERAH tu kene sama antara satu sama lain..
  • Yang warna BIRU tu kowang leh copy URL shoutmix kowang..
  • Contohnye: http://www5.shoutmix.com/?nizamk
  • Yang warna HIJAU tu kowang leh pilih corak macam contoh kat bawah ni..
Design 1 : http://www.bestiphonewallpapers.com/bulkupload/081109/Cartoon/PinkHelloKitty.jpg



Design 2 :
http://www.soiphone.com/uploads/200902/f/1235098340.jpg


Design 3 :
http://www.dreamstime.com/blue-background-thumb2315107.jpg

 
Design 4 : http://www.dreamstime.com/floral-background-thumb4863792.jpg


 SUMBER: Jeritan Blog
 
 

|| THANKS for READING ||

8 000 ♥ comments:

cik ayin said... Reply To This Comment

ini yg saya carik...thx kak..nak try buat la :)

CikNiza said... Reply To This Comment

@cik ayin
eheheh..g la wat sane..senang jek..hehe

akak pun bru tau ni..ari ni sehari suntuk renovate blog..hahaha

Mizz Farah said... Reply To This Comment

renovate blog??
renovate tesis takde?? HAHA~ ;p

CikNiza said... Reply To This Comment

@Mizz Farah
haahhaha..renovate tesis mlm ni..
yessss..mesti malam ni..hihihi

Onitsuka_hana said... Reply To This Comment

da corak lain x? hehe

CikNiza said... Reply To This Comment

@Onitsuka_hana
maaf la ye..ni jek yg sy tau..
bce lebih lanjut kat blog SUMBER tu k..:)

:: Zanna :: said... Reply To This Comment

thanx info..sis dh apply kat blog :)

CikNiza said... Reply To This Comment

@:: Zanna ::
hehhehe..jadi tak??hehe :p