28.4.11

tutorial : Cara-cara nak buat fan page kat fesbuk untuk blog

hyeeee sumer...........
sempene pengisytiharan FAN PAGE FESBUK blog cikniza ni
cikniza nak wat tutorial tentang cara-cara buat fan page kat fesbuk ni
ade 2 owang yang dah tanye cikniza..that's why la cikniza wat tutorial ni..hehe

LANGKAH 1
masuk www.facebook.com untuk sign in..
kalo kowang memang dah bukak fesbuk..sign out balik ye..
pas tu kowang klik --> Create a Page

Foto 1 : klik kat --> Create a Page


LANGKAH 2
bile dah klik yang langkah 1 tu..
maka, akan terpapar lah macam gamba kat bawah ni..
kalo untuk blog..cikniza suggest kowang pillih --> Artist, Band or Public Figure

Foto 2 : kowang klik --> Artist, Band or Public Figure


LANGKAH 3
okey...pas klik dari Langkah 2 tu..kowang akan dapat paparan macam kat bawah ni
tang tempat yang kowang klik tadi tu..
kat situ kowang just isi kan jek ape yang die mintak tu
Choose a category --> Public Figure
Name --> kat sini kowang bubuh la name untuk fan page kowang tu
contoh aku wat --> Nizamk[dot]blogspot[dot]com
pas tu tick kat kotak kecik bawah tu
then --> Get started

Foto 3 : ni paparan untuk Langkah 3


LANGKAH 4
then akan kuar paparan macam kat Foto 4
kowang klik kat bahagian --> I already have a Facebook account
ni untuk sape-sape yang dah ade akaun fesbuk la ye
kalo tak dek..kowang klik yang lagi satu tu..
pas tu klik --> Login

Foto 4 : paparan selepas settle Langkah 3


LANGKAH 5
maka secara automatiknye..fan page kowang akan terhasil...hehehhe
okey...sebelum terlupe..kowang kene tuka something kat bahagian atas tu ye
People --> Websites & Blogs
kotak sebelahnye --> Personal Websites
then klik --> Update Category

Foto 5 : paparan untuk Langkah 5


okey...done..
yang len-len tu kowang explore la sendiri ye..hehehe
selamat ber fan page....



|| THANKS for READING ||

9 000 ♥ comments:

cik ayin said... Reply To This Comment

ayin ada fan page ni..tapi malu nak tunjuk...tak ada peminat..huuu...

Firdaus Kasim said... Reply To This Comment

terima kasih kak.. tapi dah ada blog, takut x de masa nk handle fan page pula.. hehe

Entri terbaru:
Apa Itu SPAM?

CikNiza said... Reply To This Comment

@cik ayin
elehhh ayin...msti ade..followers ayin pun dh ramai kan..

CikNiza said... Reply To This Comment

@Firdaus Kasim
huhuhu.....

POSH76 said... Reply To This Comment

jalan2 jab

aleen aiden said... Reply To This Comment

owh,begitukah.thanx bgtau..heh~

POSH76 said... Reply To This Comment

jalan2

CikNiza said... Reply To This Comment

@aleen aiden
iyaaa..begitu donggg..hehe
ur welcome..:)

Azham Vsvc said... Reply To This Comment

kita pon da ada hehe!