5.1.11

Cara Mengurangkan Senggugut

salam uol..pe kabo??sihat sume??
kalo sihat..alhamdulillah..aku pun sihat walafiat gak..hehe
okey la..strait to the point la ae..
aku nk bagi satu tips ari ni..
tips ni memang aku sentiase amalkan sampai skang

ahaaaa...first sekali aku nak tanye
kowang kenal tak daun pegage??
tak kenal??ermm..alaaa..daun pegage ni salah satu daripada ulam ulaman
okey la..okey la..aku buh gambo nye ye..


*daun pegage kat umah saye..hihihi

haaaa..udah kenai??gud gud..hehe
okey la..care nye senang jek
mule mule..uol amik la daun pegage ni
tapi amik ngan akar akar nye sekali tau


*daun pegage beserta akar akarnye

pas tu..basuh hingge bersih..
buang la segale tanah tanah atau kotoran kotoran kat daun pegage tu
kan nak wat minum kan..kene le bersih..kan..kan..


*basuh daun pegage tu hingge bersih

pas tu..dah bersih..tyme to blender okey
blander kan daun pegage tu..
campurkan ngan kunyit sikitttttt jek..pas tu buh la air skit..
kalo tak, blander nye tak mau gerak nanti..kan..kan..hehe


*sedia untuk di blander

pas tu..dah siap blander..leh la di minum air nye..
minum la sehari 2 kali -----> pagi ngan malam


*da siap..leh la minum skang..hehe

kalo leh tyme nak dekat period tu
minum la air daun pegage ni
tak de la tiap kali period, nak menahan sakit senggugut jek
tak tahan wehhhh..
lagi pun, tak elok kalo asik bergantung kat ubat senggugut jek..tol tak??
lebih bek try minum ulam ulaman nih
aku pun mengamalkannye sampai sekang ni
alhamdulillah..tyme period tu tak de la sakit sangat..
memang la akan sakit perot..tapi tak de la teruk sangat..
okey uol..selamat mencube..

utamakan kesihatan



|| THANKS for READING ||

6 000 ♥ comments:

Fashionista said... Reply To This Comment

i'll try dis...pahittt giler...huhuhu

cik niza said... Reply To This Comment

hehe..kalo first tyme mmg la pahit..xsedap n watever..tapi kalo da selalu da rase cam biase da..mcm air masak jek cume de bau cam bau rumput..hehe :p

p/s: kalo xlarat nk blander..leh rebus daun pegage ni je..ni tuk sape2 yg xtahan rase daun pegage tu..

Fashionista said... Reply To This Comment

heheh..thnx...nenek sy suke minum nh....even die xde senggugut...=p

cik niza said... Reply To This Comment

hehe..yeke??ulam kan bek utk kesihatan..mak sy ckp..daun pegage ni ubat tuk 1000 penyakit..hehe

armouris said... Reply To This Comment

info tentang senggugut di SIHAT SELALU - Kurangkan Sakit Senggugut Dengan Bertungku

cik niza said... Reply To This Comment

@armouris
owhhh..thanks..:)