28.11.12

perjalanan sebelum menjadi GURU

assalamualaikum sume

hari ni cik niza nak story-mory kat korang
ni berkaitan kesah perjalanan cik niza sebelum bergelar GURU BERJAWATAN TETAP

sebelum melanjutkan pelajaran ke UPSI dalam bidang pendidikan
cik niza belajar kat POLITEKNIK MERLIMAU, MELAKA dalam bidang kejuruteraan elektrik
ohooooo...budak letrik tau...jangan main-main...kene karen nanti....hehehe

di UPSI, cik niza belajar selama 8 semester bersamaan 4 tahun..lame kan...huhu
tahun pertama (2008) - semester 1 dan 2
tahun kedua (2009) - semester 3 dan 4
tahun ketiga (2010) - semester 5 dan 6
tahun keempat (2011) - semester 7 dan 8

TAHUN PERTAMA
belajar macam biasa....time tu, result terukkkk...hahahah
maybe sebab terkejot ngan subjek-subjek yang diambil...
sebab kos cik niza lebih ke arah sastera
mase sekola amik sains tulen, masuk poli amik kejuruteraan, masuk UPSI dapat sastera pulak
tak ke leh mereng jadinye....hahha
tapi tu la rezeki namenye...

TAHUN KEDUA
 mase cuti semester nak naik semester 4
kami perlu menjalani ROS (Rancangan Orientasi Sekolah)
ni lah first time masuk ke sekolah bukan sebagai PELAJAR
macam-macam perasaan ade, excited, teruje, takot, seronok..
tapi ROS ni dalam tempoh masa 2 minggu sahaja
we just cari bahan untuk buat report
secara tak langsung bagi pendedahan awal tentang kehidupan sebagai seorang guru
cik niza menjalani ROS, di SMK Labis, Segamat, Johor.


seriusly...muke lom matang...hahahhahaaaaa


TAHUN KETIGA
belajar macam biasa....time tu da boleh catchup belajar da
result pun dah maintain dari semester 3..seronok sangat-sangat
start semester 3 tu la, da pandai nak maintain pointer
masing-masing nak kejar DEKAN..hehe
dan alhamdulillah, cik niza dapat merase mendapat ANUGERAH DEKAN beberapa kali

mase cuti semester nak naik semester 6
kami perlu menjalani LATIHAN INDUSTRI selama 8 minggu (2 bulan)
di mana-mana jabatan kerajaan atau swasta
cik niza melaksanakannya di PEJABAT FELDA BESOUT 2, SUNGKAI, PERAK

dalam tahun ni jugak iaitu dalam semester 6
da kene wat proposal untuk TESIS
tesis nye akan dilaksanakan dalam semester 7
memang pening la nak cari tajuk...huhu
alhamdulillah..pensyarah, rakan-rakan dan keluarga banyak membantu memberi idea

TAHUN KEEMPAT
memang sangat mencabar sebagai seorang mahasiswi
semester 7 memang sangat sibuk dengan TESIS
banyak kali jugak la turun naik KL
tapi bukan jenjalan makan angin ye..tapi pergi ke library UM, library negara, cari bahan tesis
boleh dikatekan tiap-tiap minggu mesti akan turun naik KL
pas tu, turun naik ke tempat kajian
mase tu, lokasi kajian cik niza kat Parit Makuaseng, Benut, Pontian..
family dan saudara-mara yang banyak membantu
dan alhamdulillah, semuanya selesai dan berjaya dalam tempoh masa yang telah ditetapkan



 tesis yang dah siap dijilid sebanyak 3 copy


dan semester 8 iaitu semester terakhir
kemuncak bagi seorang mahasiswi pendidikan iaitu PRAKTIKAL
yup...kami menjalani praktikal selama 14 minggu (3 bulan setengah)
banyak yang cik niza pelajari mase praktikal ni
cik niza menjalankan praktikal di SMK Labis, Segamat, Johor
first time masuk kelas..tak yah cakap la
memang sangat-sangat takut, gugup..yela kan, tak penah cakap kat depan..hehe
tapi, lama-lama dah biasa..alhamdulillah


da nampak wajah keGURUan tak..??heheheee


ni la sedikit kesah perjalanan kehidupan cik niza semasa belajar
dan kita perlu berusaha untuk mendapatkan kejayaan
setiap kejayaan perlulah bermula dengan kesusahan
seperti pepatah melayu "bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian"
sesungguhnya, ibu dan ayah yang sangat nak melihat kita berjaya
yang nak tengok kita terima sijil mase konvokesyen

-------------------------------------------------------------------
nasihat cik niza pada semua terutamanya anak-anak murid ku
belajar lah bersungguh-sungguh bermula di alam persekolahan
supaya kamu semua tidak akan menyesal kemudian hari
sekian..
-------------------------------------------------------------------

terima kasih kerana membaca..



|| THANKS for READING ||

9 000 ♥ comments:

Cik Ayu said... Reply To This Comment

Akak , saya minat sangat nak jadi cikgu , Now lepasan Spm . Tapi tak tau nak pilih U mane , Ade tips tak ? Saya minat Bahasa melayu , so macam mana ehh ? Tq :)

Cik Ayu said... Reply To This Comment

Holla kak . Hee . Saya Ayu , Ayu ambik kos Kejuruteraan Awam kat SM teknik Ipoh . Tapi tak minat dengan Kos tu ,Ayu terlalu lalu lalu obses untuk jadi seorang guru . Macam mana ehh nak pilih U nanti , Pin Upu keluar bulan satu niyy ,so Ibu ayah suruh pilih yang terbaik , Ayu sendiri pon konfius . ketotmetotstory.blogspot.com

Cik Niza said... Reply To This Comment

@Cik Ayu
ayu..

awk boleh jek teruskan amik diploma pas spm tu dlm bidang kejuruteraan..boleh jek masuk politeknik..kalau nak amik stpm pun boleh jek, lg shortcut..tp hati kne kuat la..sbb dugaan besar bile tgk kengkawan yang sambung blaja kat kolej, U, politeknik, metrik atau seumpamanya g belaja wearing baju biasa..sedangkan kte masih berbaju sekolah dan belajar juga di sekolah..huhu..

kalau nak amik bahagian pendidikan, jalan terakhir sekali awak mestilah amik kursus pendidikan..boleh jek pas spm mohon pendidikan kat maktab..kalau nak masuk politeknik, habis poli mohon ijazah bidang pendidikan..sume U dalam negara kita ada opsyen pendidikan..just slalu alert dengan iklan permohonan sahaja..

okeyy, gud luck ye dear ;)

Cik Ayu said... Reply To This Comment

hee . tengs kak . Ayu paham dahh . Wish me gud luck :D

Cik Niza said... Reply To This Comment

@Cik Ayu
hehe...orait dear...yg penting usaha dan doa... :)

amira nasuha said... Reply To This Comment

salam akak niza. Saya baru lepasan spm . Banyak yang cdangkan saya masuk fom 6 untuk ambil bidang pendidikan . Saya tak pernah trpikir hendk mnjadi guru . Tapi dngan adanya sokongan cikgu dan keluarga saya semangat hndak menjadi guru . Adakan menjadi guru ini susah mndapat pekerjaan ? kalau boleh saya hendak satu haluan sahaja sebab kluarga saya sederhana shaja . :)

amira nasuha said... Reply To This Comment

salam akak niza . Saya baru lepasan spm . saya tidak pernah trpikir hendak mnjadi cikgu . Tapi dngan sokongan keluarga dan guru saya . saya mnjadi semangat hndak sambung ke tingkatan 6 untuk mngambil bidang pendidikan . Adakan guru ini susah mndapat pekerjaan ? kalau bolh saya nak satu haluan sahaja . sebab kluarga saya sederhana . :) tolong beri cdangan

amira nasuha said... Reply To This Comment

salam

amira nasuha said... Reply To This Comment

salam akak